עתירת התנועה לאיכות השלטון לבג”ץ נגד מינויה של ד”ר אודליה מינס לתפקיד ממלאת מקום יושב-ראש מועצת הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו.

בעתירה טוענת התנועה כי המינוי נעשה בניגוד לחוק, בחוסר סמכות, בהיעדר תשתית עובדתית מספקת, ותוך התעלמות בוטה מחוות הדעת המשפטיות של היועצת המשפטית למשרד התקשורת והמשנה ליועצת המשפטית לממשלה.

העתירה מפרטת כי ב-4.8.2024, במהלך ישיבת ממשלה, הביא שר התקשורת ד”ר שלמה קרעי בהפתעה את מינויה של ד”ר מינס לאישור הממשלה. זאת, מבלי שהנושא הופיע בסדר היום שפורסם מראש, ומבלי שניתנה לגורמי המקצוע והייעוץ המשפטי האפשרות לבחון את המינוי כנדרש.

לטענת התנועה, ד”ר מינס אינה עומדת בתנאי הסף הקבועים בחוק לכהונה בתפקיד. על פי חוק החברות הממשלתיות, הנותן את הבסיס לתנאי הכשירות לתפקיד, נדרש ניסיון של חמש שנים לפחות בתפקיד בכיר בתחום הניהול העסקי של תאגיד בעל היקף עסקים משמעותי, או בכהונה ציבורית בכירה, או בתפקיד בכיר בתחום עיסוקיה העיקריים של החברה. לטענת התנועה ד”ר מינס, על אף כישוריה האקדמיים, נעדרת את הניסיון הניהולי הבכיר הנדרש.

העתירה מדגישה כי אי-עמידתה של ד”ר מינס בתנאי הסף אינה שנויה במחלוקת ואף לא הוכחשה על ידי שר התקשורת והממשלה. יתרה מזאת, נטען כי במהלך ישיבת הממשלה הוצג מצג שווא לפיו אין חבר מועצה אחר שעומד בתנאי הסף לתפקיד היו”ר, בעוד שבדיקה ראשונית העלתה כי ישנם לפחות ארבעה חברי מועצה העומדים בתנאי הכשירות.

התנועה לאיכות השלטון מבקשת מבית המשפט העליון להכריז על בטלות המינוי ועל בטלות החלטת הממשלה המאשרת אותו. כמו כן, מבקשת התנועה כי בית המשפט יוציא צו ביניים האוסר על ד”ר מינס לקבל כל החלטה בעניין הרשות השנייה עד להכרעה בעתירה, וכן לקיים דיון דחוף בעתירה.

התנועה לאיכות השלטון מדגישה כי מעבר לפגם הספציפי במינוי זה, העתירה חושפת בעיה רחבה יותר של זלזול הממשלה בשלטון החוק ובמעמדו של הייעוץ המשפטי לממשלה. לטענתם, התנהלות זו מהווה המשך ישיר למה שהם מכנים “צעדי ההפיכה המשטרית” שקודמו בשנה וחצי האחרונות. התנועה מציינת כי הממשלה בחרה להתעלם מחוות הדעת המשפטיות המחייבות, תוך השתלחות בוטה בעובדי ציבור מסורים.

עו”ד אריאל ברזילי, ראש האגף הכלכלי בתנועה לאיכות השלטון: “אנו עדים למגמה מדאיגה שבה הממשלה מתעלמת באופן שיטתי מהוראות החוק ומחוות הדעת המקצועיות של היועצים המשפטיים. מינויה של ד”ר מינס הוא רק דוגמה אחת לכך. הממשלה ושריה, כפי הנראה, אינם מעוניינים להיות מוגבלים על ידי המסגרת הנוקשה של החוק. אנו קוראים לבית המשפט העליון להתערב ולהבהיר לממשלה, פעם נוספת, כי היא מחויבת לפעול לפי הדין וכי עובדת היותה ממשלה נבחרת אינה מאפשרת לה לפעול בניגוד לחוק.”

העתירה מדגישה את חשיבות שמירת מעמדם של שומרי הסף, ובפרט הייעוץ המשפטי לממשלה, ומזהירה מפני המשך מגמת ההתעלמות מחוות דעתם המקצועיות. התנועה לאיכות השלטון מבקשת מבית המשפט העליון להבהיר לממשלה את גבולות סמכותה ואת חובתה לפעול במסגרת החוק.

Website By Minuf