״הנציב קולה בניגוד עניינים; הפסיקו מיד את ההתערבות הבלתי חוקית בחקירת פרשת שדה תימן!״ – התנועה לאיכות השלטון בפניה לשר המשפטים ולנציב תלונות הציבור

09.11.2025
שתפו

התנועה לאיכות השלטון פנתה היום (א') בשני מכתבים דחופים לשר המשפטים יריב לוין, ליועצת המשפטית לממשלה עו"ד גלי בהרב-מיארה, ולנציב תלונות הציבור על השופטים השופט בדימוס אשר קולה, בדרישה להפסיק מיד את ההתערבות הבלתי חוקית בחקירת פרשת הדלפת הסרטון משדה תימן.

בתחילת השבוע הודיע שר המשפטים ליועצת המשפטית לממשלה כי הוא אוסר עליה לעסוק בחקירת הפרשה, והודיע כי הוא מטיל את התפקיד על נציב תלונות הציבור אשר קולה – זאת למרות שהמשנה ליועצת המשפטית לממשלה הבהיר לשר באופן נחרץ כי אין זה בסמכותו ליטול מידי היועצת את סמכויותיה.

התנועה מפרטת במכתבה מספר פגמים חוקיים חמורים במינויו של הנציב קולה. ראשית, המינוי מנוגד באופן ברור ללשון סעיף 11 לחוק נציב תלונות הציבור על שופטים, אשר אוסר על הנציב לעסוק במישרין או בעקיפין בעיסוק אחר. שנית, לא קוימה חובת ההיוועצות עם נציבות שירות המדינה כפי שדורש החוק. שלישית, השימוש בסמכות על ידי שר המשפטים מהווה שימוש לרעה בסמכות לשם התערבות בהליך פלילי מתנהל – התערבות פוליטית פסולה בהליכים פליליים ובעצמאות התביעה הכללית.

מעבר לכך, קיים חשש ממשי לניגוד עניינים של הנציב קולה בעיסוק בחקירת הפרשה – בשל העובדה כי בנו, תא"ל נתנאל קולה, מכהן כיום כצנזור הצבאי הראשי. כל חקירה הנוגעת לפרשה, לרבות בעניין אישור פרסום הסרטון בתקשורת, צפויה להערב את הצנזור הצבאי, והשאלה אם ניתן אישור לפרסום הסרטון עומדת במרכז החקירה.

לטענת התנועה, אסור לקבל מצב שבו שר – גורם פוליטי – מחליט על דעת עצמו וללא כל מקור סמכות חוקי על פגיעה בסמכויותיה של ראש התביעה הכללית בתחום הדין הפלילי, בעת חקירה פלילית מתנהלת. המדובר בהתערבות חסרת סמכות ובלתי חוקית של דרג פוליטי בחקירה פלילית רגישה, תוך ניצול ציני של המאבק שמנהלת הממשלה לפטר את היועצת המשפטית לממשלה, ובניגוד לצו הביניים של בג"ץ האוסר על פגיעה בסמכויותיה, מעמדה ותפקידיה.

התנועה דורשת כי תבוטל מיד החלטתו הבלתי חוקית של שר המשפטים להטיל את חקירת הפרשה על הנציב קולה, וכי הנציב קולה יחדל מכל ניסיון התערבות ונטילת סמכויות בלתי חוקית בניהול החקירה. ככל שיש חשש לניגוד עניינים מצד היועצת, הגורמים הרלוונטיים יפעלו בהתאם להסדר ניגוד העניינים הקבוע ובהתאם להודעת שר המשפטים מיום 28.8.2023 בעניין הטלת תפקיד היועצת על פרקליט המדינה.

עו"ד ד"ר אליעד שרגא, יו"ר התנועה לאיכות השלטון: "אנחנו עדים למהלך חסר תקדים של הפרת החוק על ידי שר המשפטים עצמו. לוין נטל לעצמו סמכויות שאינן לו, מתעלם מהנחיות משפטיות ברורות של המשנה ליועצת, ומפר באופן בוטה את צווי בג"ץ שאוסרים על פגיעה בסמכויותיה ובמעמדה של היועצת המשפטית לממשלה. זוהי התערבות פוליטית פסולה בחקירה פלילית מתנהלת, הנגועה בשיקולים זרים ובשימוש לרעה בסמכות. אסור לאפשר לגורם פוליטי לרמוס את עצמאות מערכת האכיפה הפלילית ואת שלטון החוק."

לקריאת המכתבים בנושא:
האיסור על מעורבות נציב תלונות הציבור – 9.11.25
החלטת שר המשפטים על הפקעת סמכויות חקירת פרשת שדה תימן מידי היועצת המשפטית לממשלה – 9.11.25

אולי יעניין אותך...
עיצוב ופיתוח: קבוצת מינוף

אנו משתמשים בקובצי Cookie כדי להעניק לך את החוויה הטובה ביותר באתר שלנו.

תוכל ללמוד עוד על אילו קובצי Cookie אנו משתמשים בעמוד מדיניות הפרטיות.